Az oldi református templom

 

      A mai templom e helyen már a harmadik. Az első templomot tiltás ellenére 1743 körül Újtó község népe építette. Ők falujuk felégetése után kényszerből kerültek Oldra, ill. az akkori Ód pusztára. Torony csak 1786-ban épült hozzá. A rossz talaj és alapok miatt a templom falai összerepedeztek, és mivel a gyarapodó nép is nagyobb templomot igényelt már, 1835-ben lebontották a kis épületet. Ebben az évben kezdték építeni az új templomot, ami méreteiben azonos volt a maival. A tornyot is megmagasították. Ennek a templomnak a falai is összerepedeztek, így 1896-ra teljesen átépítették a mai stílusára, késői Barokk stílusra.

      Rossz állapotára hivatkozva 1984-ben az akkori „hatalmasságok” le akarták bontatni, de a tiltakozások és a jóakaratú emberek megmentették Old templomát. A felújító munka 1985-1990-ig tartott. Ez teljes külső és belső felújítást jelentett. A munka fedezetét Tóth Árpádné lelkipásztor külföldi szolgálatai, valamint külföldi adományok biztosították. A falu lakói és a gyülekezet több mint 3000 óra kétkezi munkával, szállásadással, élelemmel járultak hozzá a renováláshoz.

      A festett kazettás mennyezetet Pierrette Erne-Kopp svájci festőművész tervezte és 40 fős francia festőcsapattal valósította meg. Ennek anyagi részét a művésznő és férje Karl Erne finanszírozta. A cintérium mennyezetét Kozári Piroska festőművésznő és Vata Emil, a pécsi színház díszlettervező művésze készítette.

       A templomszentelésre 1990. szeptember 17-én került sor.

Naptár
Diavetítő